χωρίς λόγια(δικά μου,...για την ώρα)







Να κλείσει η πόρτα στους λαθρομετανάστες
Ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλάει για την αποχή, τους απογοητευμένους, τον Καρατζαφέρη και τους «διασκεδαστές» που μηδενίζουν την πολιτική

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζουλα

«Οποιοι συλλήβδην απαξιώνουν τους πολιτικούς και τα κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μας οδηγούν είτε σε δικτατορία είτε σε “μπερλουσκονική δημοκρατία”». Αυτό υποστηρίζει σήμερα ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός ζητεί «να κλείσει η πόρτα στους διερχόμενους λαθρομετανάστες», εκτιμά ότι θα είναι κορυφαίο λάθος του Καραμανλή «να αποδείξει ότι είναι καλύτερος φασίστας από τον ακροδεξιό Καρατζαφέρη», ενώ προεξοφλεί τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον προσεχή Μάρτιο, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμη κολοσσιαία προσπάθεια για την αυτοδυναμία.

– Σχολιάσατε απαξιωτικά όσους απείχαν από τις κάλπες. Δεν δέχεστε ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που κουράστηκαν να διαψεύδονται και θέλησαν να εκφράσουν ακόμη και με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια τους για τα κόμματα;

– Αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι υπάρχουν πολίτες απογοητευμένοι. Εχουμε, όμως, ένα πολίτευμα που προσδιορίζει το Σύνταγμά. Οποιος το αρνείται μπορεί να επαναστατήσει. Εάν δεν επαναστατεί δεν μπορεί να απολαμβάνει τις λειτουργίες της κοινωνίας χωρίς το στοιχειώδες τίμημα να προσέρχεται κάθε 3-4 χρόνια στην κάλπη. Είμαι οπαδός του Περικλή που έλεγε ότι όποιος δεν μετέχει στα κοινά δεν είναι απράγμων, αλλά αχρείος. Δηλαδή άχρηστος και ανάξιος να ζει μαζί μας, στην ίδια κοινωνία.

– Είναι πολύ βαρύ, όπως το λέτε...

– Το λέω ξεκάθαρα και μάλιστα με ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Γιατί έχω αηδιάσει από το γλοιώδες θέαμα πολιτικών κάθε κόμματος –συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ– οι οποίοι έχουν αναγορεύσει τον 1/3 των πολιτών που την κοπάνησε σε κεντρική φυσιογνωμία του πολιτικού μας διαλόγου.

Θέλει προσπάθεια

– Μήπως εσείς δεν πείσατε ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα;

– Προφανώς η αποχή άγγιξε και εμάς. Κάποιοι πήγαν για μπάνιο, άλλοι μπορεί να αμφισβητούν το παρελθόν μας ή το μέλλον μας. Ωστόσο, η αισθητή διαφορά μας από τη Ν.Δ. έχει δημιουργήσει ρεύμα νίκης. Δεν έχουμε, όμως, κατοχυρώσει την αυτοδυναμία. Πρέπει να κάνουμε ακόμη κολοσσιαία προσπάθεια. Δεν είναι καιρός για μπάνια και διακοπές.

– Εχετε προαναγγείλει εκλογές το Μάρτιο. Θα τις προκαλέσετε ακόμη και αν η Ν.Δ. ξαναπροτείνει τον κ. Κάρ. Παπούλια;

– Ασφαλώς. Ο κ. Παπούλιας είναι πολύ επιτυχημένος Πρόεδρος και θα τον επανεκλέξουμε. Αλλά έπειτα από εκλογές. Δεν θα τη γλιτώσει ο κ. Καραμανλής. Τον Μάρτη θα πιει το πικρό ποτήρι, διότι δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες τις επιλογές του. Και πιστεύω ότι δεν θα χρειασθούν δεύτερες εκλογές, διότι θα έχουμε αυτοδυναμία με την πρώτη.

– Λόγω της εκλογικής επιτυχίας του κ. Καρατζαφέρη ήλθε στο προσκήνιο το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Λέγεται ότι αξιοποίησε την ατολμία και των δύο κομμάτων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

– Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρες σχέδιο για το πρόβλημα και διαφέρει ριζικά από την ψηφοθηρική και φασιστική λογική «να φύγουν οι ξένοι» του ΛΑΟΣ. Προσωπικά θεωρώ επιτυχημένη τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Κυρίως για όσους ήρθαν από την Αλβανία που σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί και τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσοι εξ αυτών το επιθυμούν, πρέπει να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Αλλά και οι μη Αλβανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει σύντομα να νομιμοποιηθούν ως ξένοι. Διότι από εδώ και πέρα η πόρτα πρέπει να κλείσει.

– Και πώς θα κλείσει, κ. Πάγκαλε;

– Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, ας καλέσει τα κόμματα να ακούσει τη γνώμη μας. Η πόρτα πρέπει να κλείσει όχι γι’ αυτούς που εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά για εκείνους που τη χρησιμοποιούν ως πέρασμα στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Δεν έχουμε πρόβλημα να στηρίξουμε την κυβέρνηση για μέτρα στη σωστή κατεύθυνση. Και ένα τέτοιο θα ήταν μια συμμαχία με την Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου να ανακόπτουμε από κοινού αποφάσεις που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό. Θα σας έλεγα ότι και μόνοι μας, όπου έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να εγείρουμε αρνησικυρία.

– Γράφεται ότι κ. Καραμανλής προσεταιρίζεται ήδη την επιχειρηματολογία του κ. Καρατζαφέρη για να ξανακερδίσει τις ψήφους του ΛΑΟΣ.

– Θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος, διότι αν πας να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερος φασίστας από έναν ακροδεξιό, το πιο πιθανό είναι να νικήσει ο δεύτερος.

Η τηλεόραση και ο επικίνδυνος Λαζόπουλος

– Τι έφταιξε και είχαμε αυτήν την πρωτόγνωρη αποχή;

– Η εντελώς λανθασμένη εικόνα που καλλιεργούν συστηματικά κάποια ΜΜΕ και η τηλεόραση: από τη μία τοποθετούν το «πολιτικό σύστημα» –όπως το ονομάζουν– και από την άλλη τους «αγνούς» και «αθώους» πολίτες. Προπαγανδίζουν διαρκώς ότι όλοι οι πολιτικοί είμαστε ίδιοι. Με συνέπεια, ενώ θα έπρεπε πολύς κόσμος να θυμάται τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και να τις συγκρίνει με τη σημερινή κυβέρνηση, σκέφτεται όπως διάφοροι Λαζόπουλοι ή άλλοι «διασκεδαστές» που κάνουν μηδενιστική πολιτική.

– Φταίει... ο Λαζόπουλος για την πρωτοφανή αποχή; Εχει τεράστια απήχηση η εκπομπή του, αλλά προφανώς ούτε εκείνος πιστεύει στη δύναμη που του αποδίδετε...

– Ο Λαζόπουλος λόγω ταλέντου είναι ο πιο επικίνδυνος. Δεν είμαι οπαδός του και δεν θα ασχοληθώ ειδικά με αυτόν. Αυτό που λέω είναι ότι όσοι προωθούν μηδενιστική προσέγγιση για την πολιτική κάνουν πολύ κακό στον τόπο. Τα πράγματα είναι απλά: αν το Κοινοβούλιο διαπομπευθεί και περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία, όπως επιχειρούν κάποιοι τότε, οι «λύσεις» είναι νομοτελειακά δύο: είτε δικτατορία από μαύρους ή κόκκινους φασίστες είτε τεχνοκρατική εξουσία τύπου Μπερλουσκόνι, όπου οι αφέντες των ΜΜΕ θα κατευθύνουν τη χώρα. Προσέξατε ότι σε αυτές τις εκλογές υπήρξε ένα 7% των ψήφων σε διαφόρους γραφικούς; Ιδού η απόδειξη του θριάμβου της προπαγάνδας την οποία συστηματικά ενορχήστρωσαν εκδοτικά συγκροτήματα, δημοσιογράφοι του συρμού και διάφοροι «διασκεδαστές», όπως ο κ. Λαζόπουλος. Και αντιλαμβάνεσθε ότι πολύ ευγενικά τους ονομάζω «διασκεδαστές».

Ο Παπανδρέου έμαθε να φέρεται ως αρχηγός

– Στην Ε.Ε. τα σοσιαλιστικά κόμματα ηττήθησαν. Πού το αποδίδετε;

– Εχει ξανασυμβεί στην ιστορία σε καιρό κρίσης να κερδίζουν όσοι την προκάλεσαν. Προφανώς, υπάρχουν και αιτίες εθνικού χαρακτήρα. Ο κ. Μπράουν για παράδειγμα δεν έχει τη γοητεία του κ. Μπλερ, στη Γαλλία υπάρχει ο σκυλοκαυγάς μεταξύ των δύο γυναικών, ενώ είναι πραγματικά θαύμα πώς ο καταγέλαστος και χρεοκοπημένος πολιτικά Μπερλουσκόνι ξανασυγκίνησε τους Ιταλούς. «Μiracolo» – που λένε κι αυτοί.

– Χαμένος των εκλογών και ο

ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιώθηκε η έντονη κριτική που ασκήσατε στους κυρίους Αλαβάνο και Τσίπρα;

– Μέχρις ενός σημείου, ναι. Διότι αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία απήχηση αυτή η παρέα των μη επαρκώς μετανοημένων κνιτών η οποία έχει καταλάβει το παλιό ΚΚΕ εσ. και τον Συνασπισμό. Εμείς, ωστόσο, εμμένουμε στη συνεργασία με την Αριστερά διότι απευθυνόμαστε στους πολίτες. Αλλά είναι προφανές ότι όσο αυτή η παρέα αξιώνει π.χ. την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν υπάρχει περιθώριο.

– Ηταν, πιστεύετε, ρίσκο για τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει όλη την προεκλογική καμπάνια μόνος του;

– Ναι. Και χαίρομαι γιατί επιβραβεύθηκε η τολμηρή του επιλογή και απέδειξε ότι έχει αυξήσει την επιρροή του στην κοινή γνώμη και στο κόμμα.

– Τι άλλαξε στον κ. Παπανδρέου από την ήττα του 2007;

– Ξέρετε, μια δουλειά την κάνει κάποιος και τη μαθαίνει. Κι εκείνος έμαθε να φέρεται ως αρχηγός κόμματος, κάτι που δεν είναι δοσμένο στον καθένα από μας. Εμένα δεν μου εδόθη, ας πούμε, τέτοια ευκαιρία.

– Είστε υπέρ της επανένταξης στα ψηφοδέλτια όσων παραμένουν εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως των κ. Γ. Παπαντωνίου, Χρ. Πάχτα, Μιχ. Νεονάκη κ.λπ.

– Ναι, είμαι. Είναι θέμα, βέβαια, που πρέπει να εκτιμηθεί από πολλούς και την τελική ευθύνη έχει ο αρχηγός. Εγώ το προτείνω, πάντως.

– Το δικό σας ρόλο πώς τον βλέπετε αν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία;

– Οποιος βουλευτής ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να γίνει υπουργός είναι υποκριτής του αισχίστου είδους. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει και τις επιλογές του πρέπει να τις σέβονται όλοι.

– Θα δεχθείτε, δηλαδή, ό,τι σας προταθεί και όχι μόνον κάποιο υπουργείο αιχμής;

– Ασφαλώς. Κι αν δεν μου προταθεί τίποτα, θα παραμείνω ένας απλός εκπρόσωπος του έθνους.



....από την Καθημερινή της Κυριακής.

..με τις υγείες σας!!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΣΤΑ –ΤΖΕΝΗ
Νομίζω πως σας βρήκα!!!! …Δυστυχώς για μένα δεν είμαι εξοικειωμένη στα blog όμως μαθαίνω γρήγορα .
Ευχαριστώ για την ανεκτικότητα που δείξατε χτες στην πολυλογία μου
για τα κεφτεδάκια ,
τον καφέ,
Διαβάζοντας την σελίδα ανακαλύπτω πολλά κοινά ενδιαφέροντα να μας ενώνουν και όχι μονο η Καλημέρα της Αναστασίας…
Να ένα άλλο καλό αυτής της υπέροχης κοπέλας ! Λειτουργεί κατά της αποξένωσης!!!!!!!!!!!!!!!!!
εύχομαι να τα πούμε σύντομα
ΕΡΗ

kostaslogh είπε...

Καλώς την Έρη
έχεις όλα τα προσόντα να κάνεις το δικό σου μπλογκ που θα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα,το εννοώ!
Τότε θα δεις πόσο αδικείς τον εαυτό σου μιλώντας για "πολυλογία"!
Χαίρομαι που βρήκες κάτι αξιόλογο εδώ μέσα ,να μου το δείξεις και μένα όμως!
Σέ όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ!
Καλώς όρισες!